Pogosta vprašanja

Kakšna je razlika v ceni izdelave glede na količino naklade?

Višja kot je naklada, nižja je cena za kos izdelka, saj lahko velik del cene predstavlja priprava (grafična priprava, postavitev, priprava stroja za tisk, tiskarske plošče...). To je fiksen del cene, ki ostaja isti ne glede na količino in se pri večji količini porazdeli na večje število izdelkov. Pri digitalnem tisku je ta razlika manjša in so lahko tudi majhne naklade cenovno ugodne.

Kateri tisk izbrati, offset ali digitalni tisk?

Prednost offset tiska je izjemna kvaliteta tiska in ugodna cena pri višjih nakladah. Offset tisk omogoča relativno visoko hitrost tiskanja (do 15.000 tiskarskih pol/h) in tudi možnost tiska barv po Pantone lestvici. Za offset tisk je potrebna izdelava tiskarskih plošč, kar predstavlja večji fiksni strošek tiskovine kot pri digitalnem tisku.

Offset tisk je najbolj primerna izbira takrat, ko imamo namen tiskati višje naklade tiskovin, saj z večjim številom izvodov, cena na posamezni izvod linearno pada in tako pri neki točki postane fiksni strošek izdelave tiskarskih plošč in zanemarljiv.

Digitalni tisk je tehnika tiska, pri kateri stroje za tiskanje krmili računalnik. Fiksni strošek tiska je manjši, vsak odtis je lahko drugačen pa to ne vpliva na ceno.

Digitalni tisk je prava izbira takrat, kadar želite tiskati manjše količine tiskovin, želite tiskovino hitro, npr. še isti dan in kadar tiskate personalizirane promocijske materiale.

Z obema tehnikama tiska je mogoč tisk različnih vrst tiskovin, kot so koledarji, pisalni bloki, dopisni listi, katalogi, brošure, vizitke, kuverte, zloženke. Pomembno pa je vedeti kdaj se pri kateri tiskovini odločiti za eno ali drugo tehniko tiskanja, kar pa vam z veseljem lahko svetujemo.

V kakšnem formatu naj pripravimo tekst za knjigo, ki jo boste oblikovali vi?

Tekst lahko napišete v poljubnem tekstovnem urejevalniku (npr. MS Word). Če želite v svojo knjigo vključiti tudi slike, je smiselno, da jih ne dodajate v tekst, ampak jih priložite kot posamezne datoteke (npr. slika.jpg). Tako se izognemo izgubi kvalitete slike ob uvozu v Word.

Kako in v kakšnem formatu vam najlažje dostavimo pripravljene datoteke za tisk?

Za izdelavo plošč za tisk potrebujemo datoteke pripravljene v PDF formatu. Lahko nam jih pošljete po e-mailu (do 10 MB), nas kontaktirate in posnamete na FTP, pošljete preko spletnih platform kot npr.: www.wetransfer.com, www.dropbox.com, google drive… ali dostavite na prenosnem disku, USB ključku… Lahko nam dostavite tudi originalne datoteke v npr. Adobe Illustrator, Corel Draw, Adobe Photoshop, Adobe InDesign formatu (s priloženimi fonti) in PDF format izdelamo pri nas.

V kakšni resoluciji naj bodo fotografije?

Fotografije, primerne za kvaliteten odtis, morajo imeti resolucijo 300 dpi. To lahko preverite v programu za urejanje slik, npr. Adobe Photoshop, kjer vam podatek "Document Size" pove, za kakšno velikost odtisa je pri 300 dpi primerna vaša slika. Primer: sliko dimenzij 1600 x 1200 pixlov pri resoluciji 300 dpi je mogoče kvalitetno odtisniti v velikosti cca 13 x 10 cm in manjši.

Kaj sta CMYK in RGB in kakšna je razlika med njima?

CMYK in RGB sta barvni shemi. CMYK je kratica, sestavljena iz besed Cyan (svetlo modra), Magenta (rdečkasta), Yellow (rumena) in Black (črna). Podobno je kratica tudi beseda RGB, ki jo sestavljajo besede Red (rdeča) Green (zelena) in Blue (modra). Pri obeh shemah z mešanjem barv lahko reproduciramo celoten barvni spekter. Razlika je v tem, da se CMYK uporablja v tiskarstvu, RGB pa na računalniških monitorjih in televizorjih. Pri pripravi vaših tiskovin na tisk morate biti pozorni na to, da barvno shemo spremenite v CMYK.

Kaj je 'živ rob' in dodatek za porezavo?

'Živ rob' pomeni, da se tiskovina obreže tako, da potiskana površina sega popolnoma do roba. Pri takih primerih je obvezen dodatek za porezavo (bleed), ki mora segati 3 mm čez želene končne dimenzije tiskovine. Dodatek za porezavo prepreči, da bi se pri katerem izmed izvodov na robu videla nepotiskana površina papirja.

Kako potekajo korekture, ali lahko vidimo poskusni odtis?

S tiskom ne pričnemo, dokler stranka oblikovane tiskovine ne pregleda in potrdi, da ji oblikovno in vsebinsko ustreza. Tiskovino lahko pregledate na monitorju v obliki PDF datoteke, ali pa vam jo natisnemo na papir z digitalnim tiskalnikom.

Kako izvem debelino hrbta pri knjigi?

Debelina hrbta je odvisna od števila strani, vrste papirja in načina vezave. Ko so vsi ti podatki znani, vam izračunamo debelino hrbta knjige.

Ali lahko dotiske / tiskate na različne artikle?

Uporabljamo različne tehnike tiska. Če imate izdelek, na katerega želite nekaj dotisniti, nas pokličite in predstavili vam bomo različne možnosti dotiska (sitotisk, tampotisk, digitalni tisk, offset tisk, sublimacijski tisk...), lahko pa da bo za vaš artikel najbolj primerno lasersko graviranje ali vezenje na tekstil, kar vam tudi uredimo.

Kdaj je potreben dodatek za porezavo?

Dodatek za porezavo je potreben takrat, kadar želite da je vaša tiskovina potiskana čisto do roba papirja, se pravi da na robu lista tiskovine ni beline. Dodatek za porezavo oz. angleško bleed je pri končnem formatu tiskovine odrezan stran, običajno se ga doda 2-3 mm.
Kateri so še drugi pomembni tehnični elementi, ki jih moramo upoštevati pri pripravi tiskovine?

1.format tiskovine – porezava ali Trim-box
Imate v datoteki pravilno nastavljeno velikost tiskovine?

2.dodatek za porezavo ali Bleed-box
Ima vaša datoteka pripravljene dodatke za porezavo?
Nastavite 2-3 mm.


3.varna cona ali Safe zone
Ali je pomembna vsebina tiskovine v varnem območju? Je na primer tekst dovolj odmaknjen od porezave?
Pri pripravi vizitk predlagamo da je tekst odmaknjen od vseh štirih porezav / robov vizitk vsaj 5 mm. Pri pripravi tekstovnih knjig pa naj bo tekst odmaknjen od roba porezave vsaj: 10 mm od notranjosti/veznika knjige, od zgornje, spodnje in zunanje strani pa vsaj 5 mm.


Na fotografiji so prikazani tehnični elementi, ki so potrebni za pravilno grafično pripravo tiskovine:
Koliko strani mora imeti katalog, brošura ali knjiga?

Knjižice, katalogi, brošure in knjige morajo imeti število notranjih strani količnik 4 (deljivo s štiri). To je potrebno zaradi vezave, ker v nasprotnem primeru vezava tehnično ni izvedljiva. V primeru da vaš katalog nima strani v količniku 4, morate dodati prazne strani.

Kakšen barvni profil uporabimo pri kreiranju pdf-ja?

Predlagamo da izberite Coated FOGRA 51 color profile (za tisk na premazne papirje) oz. Uncoated FOGRA 52 (za tisk na nepremazne papirje).

Kako pošljemo v tisk katalog z več stranmi?

Za tisk potrebujemo visokoresolucijski pdf, strani v datoteki naj si sledijo od prve do zadnje strani (tako se bo tudi katalog listal). Se pravi pošljete kot Pages, ne kot Spreads. Spread je lahko za korekturno datoteko.

V primeru, da primernega odgovora niste našli ali da potrebujete dodatna pojasnila pa nas lahko pokličete na telefonsko številko ali pošljite sporočilo na e-pošto .

Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo spletno storitev, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o možnih nastavitvah piškotkov