Grafična priprava

Grafična priprava je oblikovanje vsebinskega in slikovega materiala po že določeni predlogi v obliko primerno za tisk. Postopek grafične priprave zajema skeniranja slik, stavljanje besedila, pretvorbo vsebine iz programa Microsoft Word v grafični program, izdelavo visokoresolucijskega PDF formata iz grafičnega programa, izdelavo poskusnega odtisa in drugo.

Pri nas lahko izdelke, ki ste si jih zamislili ali oblikovali, pripravimo za tisk. To pomeni, da ne spreminjamo vašega designa, temveč tehnično poskrbimo, da bo izdelek primeren za postopek tiskanja.

Ne veste v kakšni obliki poslati grafiko, želite pa samo usluge tiska?
Za tisk potrebujemo PDF (Portable Document Format) datoteko. PDF lahko kreirate iz številnih programov, za tisk pa so najbolj priporočljivi grafični programi: Adobe InDesign, Adobe Illustrator, Corel Draw, QuarkPress, Adobe Freehand...

Pri pripravi tiskovin (že v grafičnem programu) morate upoštevati:
  • Datoteka za tisk mora biti v CMYK barvni lestvici, v kolikor se tiska v Pantone barvah pa v Pantone lestvici. Datoteka ne sme biti v RGB barvah, saj lahko pride do neželene spremembe barv.
  • Format papirja datoteke mora biti točen, datoteka pa postavljena sredinsko na stran.
  • V primeru tiska do roba papirja upoštevajte dodatek za porezavo - plus 2 do 3 mm (bleed).
  • Za najboljšo kakovost slik uporabljajte slike v resoluciji 300 dpi in v CMYK barvnem prostoru.
  • Priporočljivo je, da so besedila vektorska.
  • Priporočljiv je odmik besedil vsaj 5 mm od robu tiskovine.

Pri kreiranju PDF formatov obstaja več možnosti: lahko ustvarite PDF za internet, za pošiljanje po e-pošti, za razne projekcijske predstavitve ali za tisk.

  • Najlažje za vas je, da pri izdelavi PDF formata poiščete prednastavljene parametre in med njimi izberete »Press Quality«.

V primeru, da boste naleteli na težave ali potrebujete dodatna pojasnila imate nekatere odgovore opisane na zavihku pogosta vprašanja. Seveda pa nas lahko pokličete tudi na telefonsko številko ali pošljite sporočilo na e-pošto
Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo spletno storitev, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o možnih nastavitvah piškotkov